Културни места в Букурещ

Дворецът на парламента в Букурещ, Румъния носи името Palatul Parlamentului. Той представлява многофункционална сграда с 2 камари на парламента на северната ни съседка. Дворецът е един от списъка на книгата на Гинес като най-голяма административна сграда с невоенна цел в света. Постройката на сградата струва милиарди на страната.

Дворецът е конструиран и завършен по време на режима в управлението на Чаушеско. Името си получава отново от Николае Чаушеско, а названието му често е свързвано и с къща на народа.

Размерите, до които достига Дворецът в Букурещ са 86 м. височина, 270 м. на 240 м. В същността му има няколко етажа под земята, достигащи на дълбочина до 92 м. Състои се от над 1000 стаи, разположени на 12 етажа. В построяването му са разходвани тонове мрамор, дърво и кристали. Стила на двореца претворява еклектичен неокласик.

С не по-малък интерес в Букурещ се слави и Атенеумът. Той е една от най-пищните и красиви постройки. Атенеумът се разполага на улица Strada Benjamin Franklin в Букурещ. По него могат да се видят множество орнаменти и форми. За съвременния турист Атенеумът е контраст на фона на целия набор от бетонни сгради в цялата румънската столица.

Постройката на Атенеума съществува от 1888 г.. В нея се провеждат множество концерти с класическа и филхармонична музика. На сцената му се провежда международният фестивал известен като Джордже Енеску, от името на великия композитор.

Капацитетът на Атенеума помества 600 души публика с 52 в ложите. За създаването на тази паметна културна постройка са използвани и благотворителни средства, събирани под наслова: „Дарете една леу за Атенеу“.

Създател на проекта на Архитект е Албер Галерон, французин архитект. В него е заложен неокласически стил, а в сърцевината му могат да се зърнат многобройни оригинални стенописи, красиви стенописи по тавана и в залата за концерти.

В парка на Атенеума има и скулптора с лика на поета Михай Енеску.