Дворецът на граф Дракула

Северната ни съседка се слави с множество неща по света, но замъка на Бран е най-популярното в световен мащаб място. Известен от култовия фил, замъка на Дракула векове наред и до наши дни буди интерес, любопитство и мистерия. Познат отще от романа Дракула на Стокър, цялото действие на историята се разгръща в Бранската крепост. Днес тази постройка е паметник на Румъния с национално значение. Тя се разполага на висок хълм недалеч от Брашов и около града Бран. Той е на границата между две провинции.

Легендите около замъка Бран са основно свързвани с крепостта на Влашко и известния й владетел Влад Цепеш, който и нерядко е наричан Граф Дракула. Историята разказва, че Влад Цепеш е бил заточен за дни в подземията в територията на Трансилвания.

Първата част от сградата била построена през далечната 1212 г., а основите й били дървено укрепление Dietrichstein или по наше му Дийтрихщайн.

Крепостта служела за проход към южната долина водеща към Трансилвания и през нея преминавали много търговци искащи да достигнат Алпи. Като първи сведения на писмен носител служат документи, чиято дата сочи края на 1377 година. Те представлявали договор, в който Луис I, кралят на Унгария разрешава да бъде построено каменно укрепление вместо някогашната дървената постройка. Не след дълго града се разраства и се превръща в голяма крепост. Замъкът на Дракула е използван за първи път като защитна стена през 1378 г., когато нашествия от османските турци се опитват да превземат Трансилвания и Влашко.

Години по-късно, през 1920 г. замъка Бран става резиденция и дом на кралски потекла. В него живее кралица Мария и румънският крал. След владичеството на кралицата, преминава като наследство на дъщеря й принцеса Илеана, а по времето на комунистическият режим е конфискуван от кралското семейство. Годината е 1948 година.

В настоящия век, през 2005 г. правителство на страната позволява връщането на недвижими имоти, към които се отнася и замъка Бран. В 2006 г. замъка на Дракула преминава в собственост на Доминик фон Хабсбург от Австрия. По право той е и потомък на принцеса Илеана.

Днес замъкът на личрическия герой е музей, в който се съхраняват вещи, предмети и изкуството и мебели, останали от управлението на кралица Мария. В него е изграден и музеен комплекс, представящ всичко от селски бит по онова време.